“Pening kepala baca data dalam Google Sheet?”

ini cara mudah untuk visualkan semua data dalam 1 dashboard

Yang bestnya, sistem visualisasi data ini 100% percuma dari Google. Klik butang di bawah untuk anda belajar melalui panduan video.

**Nota penting: Sebelum ini kami buat kelas LIVE, sekarang kami susun modul dalam bentuk panduan video yang anda boleh tonton berkali-kali.

Takpe, saya nak baca dulu manfaat dashboard ini

Apa kata mereka yang dah beli?

Sejak 2020, dah lebih 1000+ orang join kelas LIVE kami. Anda boleh baca sebahagian daripada mereka yang join & dah berjaya boleh buat sendiri.

Zam Khairunnaim

Pemilik Bisnes & Business Coach


“7 tahun guna Google Sheet, pening kepala nak baca data iklan & jualan dari tim!”


SEBELUM HADIR KELAS:

Selama 7 tahun dalam dunia bisnes online… team kami hanya buat report secara excel/google sheets.

Setiap kali nak baca report sahaja, SAKIT KEPALA

Pernah minta team buat pie chart, graph, tapi semua tu sangat rumit sebab kena buat manual 1 per 1.

Lama2 tak buat terus.. buat report excel sahaja.. haha

Sekali terjumpa tn Firdaus Azizi kongsi tentang kelas yg boleh buatkan ‘report kuno’ ni jadi canggih lagi sexy.

Apa lagi, beli terus. Memang inilah ilmu yang dicari2 selama 7 tahun ini! .

SELEPAS BELAJAR:

Syukur, team FAMES sangat expert dgn apa mereka buat, mrk share steps by steps mcm mana nak convert data google sheets kepada GDS (Looker Studio)
.
Mula2 rasa “mesti rumit ni”…Bila dah go through kelas, dan follow step by step “eh senang je rupa2nya!” 🤩🤩😎

Lepas ni team boleh buat report ads, roas, cost, etc dan present ala2 Megah Holding 😎

Jerry Yong

Niche Hartanah, Bricksmen Group


“Dah PERNAH cuba Looker Studio, tapi tengok Youtube pun tak faham. Lepas join kelas, baru jelas”


SEBELUM HADIR KELAS:

Sebelum ni saya mmg dah tau sikit basic tentang GDS.

Tapi tak mahir sangat sebab agak rumit setting dia. Dah Youtube pun tak faham sangat.

Tapi hari tu nampak Tuan Firdaus Azizi ada sharing kelas GDS ni. nampak macam best.. terus join kelas ni la dan harap dapat skill lebih padu. heheh..

SELEPAS KELAS:.

Selepas kelas, rupanya senang setting GDS ni walaupun setting dia byk. Ni mesti sbb Sifu Din bagi penerangan yg perinci tu mmg tolong sgt.

Yang best sekali GDS ni dia flexible, boleh ejas date ikut suka hati. Terlalu berbaloilah kelas ni.. teruz save masa dan tinggikan efficiency 😁

Muhammad Alif

Digital Marketer & Freelance Facebook Ads


Diorang bukan ajar teori, lepas tu tinggal korang explore sendiri. Tapi, trainer ajar LIVE step by step sampai siap!


SEBELUM HADIR KELAS:

Saya masih baru dalam dunia digital marketing, baru sejam jagung la kalau nak dibandingkan dengan sifu-sifu yang dah berkurun jagung.

Satu benda yang semua marketer buat adalah menyediakan report tak kisah la sales report atau apa-apa report sekalipun.

Saya pun dalam fasa belajar untuk membuat report.

Apa yang saya buat adalah buka Youtube dan cari tutorial cara-cara membuat report dengan kemas dan visual yang menarik.

Takkan la nk tunjuk spreadsheet putih yang petak-petak kosong tu dekat boss? (Rujuk gambar kiri)

Boss pun tak minat nak baca.

SEMASA DALAM KELAS:

Pagi tadi, saya join satu kelas Google Data Studio (Kini: Looker Studio) yang dianjurkan oleh Team FAMES.

Rupanya ada tools percuma yang Google sediakan untuk anda organize dan present data secara visual.

Data Studio membolehkan anda untuk menyambung semua data yang anda ada dengan mudah dan menukar data tersebut menjadi laporan yang lebih kemas dan bermaklumat.

Baru la semangat sikit boss anda nak baca report !! Hahaha 😂

Kelas ni bukan setakat ajar teori semata-mata lepastu biar peserta explore sendiri features yang ada, tapi trainer ajar anda untuk buat report secara live.

Trainer tekan “metrics”, anda pun tekan “metrics”, trainer tekan “dimensions”, anda pun tekan “dimensions”.

Trainer ajar step by step dari organize data sampai la dapat report yang dalam bentuk graf yang mudah difahami. (Rujuk gambar sebelah kanan)

SELEPAS HABIS KELAS:

Bagi saya, kelas ini sangat sesuai untuk golongan di bawah;

📍 Founder yg nak tahu monitor team sales dan marketer secara harian, mingguan atau bulanan

📍 E-com players yg jual produk dekat banyak channel seperti FB, Tiktok dan lain-lain tapi nak tengok data dalam 1 dashboard sahaja.

📍 Golongan freelancer yang nak hantar report yang lebih tersusun kepada client.. Baru la boleh acah-acah profesional sikit 🤣

Tulis panjang-panjang pun bukan orang nak baca sangat kan.

Pendek cerita, kalau korang nak belajar cara organize data menggunakan Looker Studio. Inilah KELAS nya.

Apa yang anda boleh Harap selepas belajar ilmu ini?

Selepas anda belajar ilmu ini, anda boleh analisa data bila-bila masa tanpa perlu keluarkan secara manual dari Google Sheet.

Kos iklan

Kos Per Jualan

Kos per lead

closing rate (%)

Jualan (RM)

Unit Jualan

AOV

Banyak Lagi

Sebelum ada dashboard visual

  • Pening banyak sangat data nak tengok
  • Setiap kali nak analisa, kena kira manual
  • Lambat bila nak buat report visual
  • Tak boleh nak tengok trend jualan
  • Tak pasti bila patut naik & turun bajet iklan
  • Habis banyak masa buat analisis

Selepas ada dashboard visual

  • Sekali jeling jer boleh tahu untung rugi
  • Boleh bandingkan data-data tahun lepas
  • Boleh track untuk kejar target jualan
  • Boleh tengok ranking tim sales
  • Tak payah buat laporan secara manual
  • Banyak masa free untuk optimise iklan

Apa Manfaat Bila Anda Ada Dashboard Looker Studio Sendiri?

Tak kisah sama ada anda pemilik bisnes yg ada ramai tim sales, Freelance, Marketer atau pun Agensi Pengiklanan.

Jika anda buat iklan berbayar di FB Ads, Tik Tok Ads, Shopee Ads, Google Ads, dsb.

Anda mesti nak tahu kan?

  • “Berapa kos iklan semalam?”
  • “Berapa unit jualan yg kita dapat?”
  • “Untung ke rugi? Berapa ROAS?”
  • “Berapa closing rate tim sales kita?
  • “Produk apa yg laku keras minggu ni?”
  • “Berapa kos per lead, kos per jualan, dll?”

Inilah soalan yang terngiang-ngiang dalam hati.

Sampai ada yang masuk mimpi tau.

Lagi-lagi kalau anda upah orang lain yang lancarkan iklan berbayar tu. 😇

Disinilah pentingnya ‘Record & Report’.

Record : Aktiviti merekod semua data iklan & jualan setiap hari. Bila anda rekod, baru anda boleh kira & tahu prestasi iklan.

Antara data yang biasa peniaga rekod;

– Kos iklan
– Bil. Lead / Prospek
– Kos per Lead
– Bil. Pelanggan
– Kos per Pelanggan
– Jualan (RM)
– ROAS (Return on Ads Spent) & banyak lagi

Ada lagi yang saya tak sebut?

Ok, itu bab record. Selepas rekod, kena report.

Report : Aktiviti melaporkan prestasi iklan supaya anda dapat buat keputusan yang lebih rasional berdasarkan data.

Tanpa buat ‘report’, anda tak akan tahu. Iklan anda berbaloi atau tidak untuk diteruskan?

Nah, jika sebelum ini, anda kena kira secara manual dalam Google Sheet untuk tahu prestasi iklan anda.

Dengan adanya Looker Studio, anda dah tak perlu lagi KOREK DATA & KIRA FORMULA di Google Sheet secara manual.

Apa yang anda & tim perlu buat setiap hari?

Aktiviti Rekod sahaja.

Untuk aktiviti ‘Report’, semuanya dibuat secara automatik oleh Looker Studio.

Bila-bila masa anda nak tengok ‘Report’, anda hanya perlu buat 3 langkah:

  • Pilih tarikh (Cth: 1 – 30 Jan 2024)
  • Klik & ‘Tick’ apa data nak tengok
  • ‘Report’ siap untuk dianalisa!

Semua soalan tentang prestasi iklan terjawab & terpapar cantik dalam bentuk data visual. 

Berminat nak dapatkan belajar ilmu ini?

Early-bird serendah RM39 sahaja. Akses seumur hidup.
Boleh tengok video sambil buat.

“Risau tak pandai nak setup?”

Pssst… Kalau anda beli sekarang, kami ada buat Kelas Revision secara LIVE pada jam 10:00 pagi, 14 Februari 2024 (Rabu). Kelas akan mula lagi:

  

~ PROMO EARLY BIRD ~
PANDUAN VIDEO LOOKER STUDIO 1.0

RM39

harga asal: rm 99


  • 15x Video Step by Step
  • Akses Serta Merta
  • 30 hari jaminan Pulangan Wang
  • Akses Video Seumur Hidup

Klik butang di atas untuk akses video 👆🏻

“Risau Dah Join, Tapi Rasa Tak Berbaloi?”

Jangan bimbang, kami ada jaminan pulangan wang untuk panduan ini. Tiada risiko anda perlu tanggung. No hard feeling.

(Baca: Polisi Pulangan Wang Kami)

Jaminan Pulangan Wang Diberikan

100% refund akan diberikan dengan syarat tuntutan dibuat secara bertulis dengan menyatakan sebab inginkan refund. Tuntutan boleh dibuat melalui emel bertulis di hai@fames.my dalam masa 30 hari selepas tempahan dibuat.